Overname na Overname

Het jaar 2015 is wereldwijd een topjaar qua overnames. Volgens een interessant artikel op NRCQ spreekt men op Wallstreet al over de “Renaissance”.

Gepubliceerd: Onel & English version Knijff 

De farmaceutische sector spant de kroon met overnames die al richting de € 200 mld gaan: dit jaar nam Teva een deel van Allergan over ($ 37 mld). Mylan lijfde haar branchegenoot Perrigo in en een deel van Abbott (samen $ 31 mld). Onlangs werd het Nederlandse Biotechbedrijf Dezima overgenomen door Amgen ($ 1,55 mld).

Maar ook in andere sectoren wordt er flink overgenomen. Zo kocht Shell het Britse gasproducent BG group (€ 64 mld) en is dit de grootste overname in Nederland ooit!

Volgens NRCQ is een van de oorzaken van deze overnamegroei de opleving van de economie. Beurskoersen stijgen en geld is gezien de lage rente goedkoop te verkrijgen.

Bij een overname spelen Intellectueel Eigendomsrechten een grote rol. Bij bedrijven als Nokia en Kodak bepaalden octrooien voor een groot deel de waarde. Voordat een bedrijf wordt overgenomen is een audit, een controle van alle Intellectuele Eigendomsrechten, dan van groot belang. Je wilt natuurlijk dat dit allemaal netjes geregeld is en je als aankopende partij geen kat in de zak koopt wanneer er geen merkechten zijn in een bepaald land waardoor het product niet verkocht kan worden of er andere beperkingen zijn. Dit wordt in de MKB (maar ook door grotere ondernemingen) wel eens vergeten,  en dat kan soms pijnlijke gevolgen hebben.

Corina Post en Arnaud Bos

1 Reactie

  1. Persoonlijjk vind ik dat we gewoon gezellig weer allemaal naar de markt moeten. Want het lijkt me sterk dat we van die dictatoriale bedrijfstakken beter worden.
    En van die farmaceuten word ik al helemaal zeneuwachtig,..

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.